2014. július 1.

Kovászos szalagos fánk

 

Hozzávalók:
2,5dl langyos tej
100g porcukor
4db tojássárga
550g liszt
csipet só
70g olvasztott vaj


Elkészítés:
A kovászt alaposan elkeverjük a langyos tejjel, úgy hogy teljesen feloldódjon benne.
Majd hozzáadjuk a vaj kivételével az összes hozzávalót és dagasztani kezdjük. Mikor már majdnem jó a tészta, akkor adagoljuk apránként az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, hogy egy lágyabb, de nem ragacsos állagot kapjunk.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Majd enyhén lisztezett felületen jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. 
Ismét letakarjuk és pihentetjük kb. 45 percet.

Egy nagyobb edényben olajat melegítünk.
Óvatosan megfogva a fánkokat egyik oldalukba középen kis mélyedést nyomunk, és ezzel a mélyedéssel lefelé(!) rakjuk a bő és meleg(de nem forró) olajba, és lefedve sütjük amíg aranybarna lesz, majd megfordítjuk és fedő nélkül sütjük készre a másik oldalát is.
Papírtörlőre rakjuk lecsepegtetni.
Porcukorral megszórva kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Szia Betty! Jól értem, hogy a hűtőből 40 gramm kovászt kell kivenni, amit megetetek 40-40 gramm vízzel és liszttel kétszer, és így lesz 200 gramm?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, tulajdonképpen igen... Bár így se valószínü, hogy hajszál pontosan 200g lesz belöle, de a fánkhoz mindenképpen elegendö mennyiséget kapsz.
      Üdv. Betty

      Törlés