Öregtészta

 Az öregtésztáról én először Limara oldalán olvastam. 
(Ezer köszönet is neki érte, azóta igazán kenyerek a kenyereim)
Sokan használják már ezt a kenyerükhöz, ezért nagyon sokféle receptet is lehet találni hozzá...
Ez tulajdonképpen nem más, mint egy kenyértészta túlkelesztett változata, amiből mindig egy kis darabot használnak fel kenyérsütéskor, így csökkentve a friss élesztő mennyiségét, hiszen ez tulajdonképpen kovászként szolgál... 
Hűtőben fedeles tálban jól lezárva 8-10 napig is eláll.
Ha nem sütünk olyan sűrűn, 20-25dkg-os adagokban le is fagyaszthatjuk. Felhasználás előtt a hűtőben hagyjuk majd kiengedni. 
Én teljesen úgy készítem, ahogy Limaránál olvastam:
50dkg liszt
kb. 3dl víz
1 kiskanál cukor
1dkg friss élesztő

Összedolgoztatom a géppel az anyagokat, ha összeállt a tészta, egy tálban hagyom jól megkelni és összeesni, majd egy fedeles tálban a hűtőben tárolom.

Felhasználás:
Legalább 1 órával a dagasztás előtt vegyük ki a hűtőből a szükséges mennyiséget és hagyjuk, hogy átvegye a szobahőt,  mielőtt bedolgozzuk a tésztába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése